Kompozitor, pijanista i orguljaš Veljko Nenadić rođen je 1988. godine. Završio je master studije na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, odsek Kompozicija u klasi Isidore Žebeljan i Draška Adžića.

Postdiplomac je na doktorskim studijama iz kompozicije i student druge godine odseka za orgulje u klasi Maje Smiljanić – Radić.

Veljko je među najuspešnijim srpskih kompozitorima mlađe generacije. Dobitnik je više nagrada u zemlji i inostranstvu. Na takmičenju horskih kompozicija Ennio Morricone” u Firenci 2019. godine osvojio je prvo mesto. Njegova simfonijska kompozicija „Metamorfoze” je 2021. godine pobedila na takmičenju „JM International” u Briselu. U 2022. godini Veljko je nastavio da niže uspehe. Prve nagrade je dobio na „Bartok World Competition” u Budimpešti i „Luigi Nono” u Torinu. Takođe, nagradu je osvojio i na takmičenju „New Music Generation” u Astani, prestonici Kazahtana.

Njegove kompozicije više puta su izvođene u Evropi i svetu: „Ehrbar Hall” u Beču, Italiji, Španiji, Holandiji, Finskoj, Češkoj, Belgiji, Sloveniji, Mađarskoj, Rusiji, SAD i Alžiru.

Snimio je album Igra za frulu i klavir”, u saradnji sa frulašicom Nedom Nikolić (WMAS Records, 2016). Kao duo, Veljko i Neda osvojili su nekoliko najznačajnih nagrada za kamerno izvođenje i često puta su koncertno nastupali.

Veljko Nenadić je komponovao muziku za dokumentarne serijale koji su prikazani na nacionalnoj televiziji.

U širem smislu, njegovu muziku se može okarakterisati kao spoj moderne klasične i jazz muzike, ponekad sa primesama tradicionalne muzike.

Linkovi:

Facebook >> ǀ YouTube >>