Tapan je beogradski projekat koji su osmislili Nebojša Bogdanović, jedan od štićenika kluba 20/44, i Goran Simonoski, producent koji je stajao iza muzičkih projekata Belgradeyard Sound Sistem i Piece of Shh, te autor pozorišne muzike za više predstava u Srbiji i Velikoj Britaniji. Obojica su prisutni na domaćoj i međunarodnoj muzičkoj sceni još od devedesetih godina, a svoja raznovrsna muzička iskustva su 2015. godine udružili u kreativni čin koji su nazvali Tapan.

Tapan nije obični „elektronski“ studijski projekat i vešto izbegava jednostavne kategorizacije. Negujući bazičnu formu dua, projekat je evoluirao i u kvartet, gradeći veze između elektronskog zvuka, džez improvizacije i pulsa istočnjačkog perkusivnog orijentalizma. Pored Bogdanovića i Simonoskog, kvartet Tapan čine saksofonista Džemal Al Kisvani i perkusionista Feđa Frenklin.

Kako je saradnja jedan od bitnih aspekata ovog muzičkog projekta, njen obim se konstantno širi, pa se na snimcima Tapana pojavljuju brojni renomirani domaći i inostrani muzičari.

Do sada su objavili nekoliko albuma i EP izdanja, uglavnom za inostrane izdavače iz SAD, Izraela i Nemačke. Debitantski album „Europa“ (2017) naišao je na veliko odobravanje domaće i inostrane publike, te su usledili brojni pozivi za nastupe u Italiji, Francuskoj, Izraelu, Maroku, Sloveniji, Hrvatskoj, Rumuniji… Ovaj dvostruki LP odražava atmosferu razočaranja i neizvesnosti vezanih za budućnost Evrope i sveta. U jednoj numeri priključio im se Radvan Ghazi Moumneh, kanadski muzičar libanskog porekla, a za neke od numera remikse su uradili renomirani izvođači sa svetske scene.

Zajedno sa marokanskim bendom Generation Taragalte, Tapan je objavio album „Atlas“ (2019) za prestižnu britansku etiketu Soundway.

Album „Novi Svet“ izašao je u septembru 2022. godine za nemački Offen Music.

Njihovi nastupi kreću se između slobodnih improvizacija i interpretacije autorskih kompozicija, pružajući fluidan spoj živih, tradicionalnih instrumenata i savremene muzičke produkcije.

Linkovi:

Bandcamp >> ǀ SoundCloud >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >>