Svetlana Spajić jedna je od najznačajnijih srpskih tradicionalnih pevačica. Poslednje tri decenije posvećena je negovanju i očuvanju srpske baštine, sakupljajući i učeći na terenu, od izvornih pevača najstarije generacije. Zajednički rad sa vodećim pevačima starije generacije za nju predstavlja srž razumevanja i življenja narodne kulture.

Njen repertoar srpske arhaike pokriva gotovo sve regije gde žive ili su živeli Srbi, od Bele Krajine u Sloveniji, preko Dalmacije, Korduna, Slavonije i Banije u Hrvatskoj, zatim Bosanske Krajine, Podrinja, Šumadije, do Timočke Krajine u istočnoj Srbiji odnosno Sirinićke župe i Šar-planine na južnim granicama Srbije. Omiljene su joj starinske žegarske groktalice, pevanje „na glas” iz rodnog Podrinja, kao i pevanje sa Ozrena u severnoj Bosni.

Svetlana Spajić je učestvovala u nizu domaćih i internacionalnih muzičkih i pozorišnih projekata. Nastupala je sa svetski poznatim umetnicima. Godine 2011. angažovana je kao jedan od autora muzike i izvođač na pozorišnom projektu „Život i smrt Marine Abramović” režisera Roberta Vilsona.

Koncerte i predavanja držala je u prestižnim inostranim koncertnim holovima, festivalima i institucijama. Za doprinos u očuvanju tradicije i duhovnog blaga Srba iz Krajine odlikovana je 2010. najvišim priznanjem krajiških Srba, Prstenom umjetničkog bratstva manastira Krka.

Od 2009. godine, predvodi Pjevačku družinu Svetlane Spajić koja je snimila dva studijska albuma (Multimedia Music) kao i zajedničke albume sa tradicionalnim pevačicama Olgom Krasojević i Smiljom Kotur.

Doprinela je stvaranju albuma tradicionalnih umetnika Obrada Milića i Bokana Stankovića (WMAS Records) kao autor projekta i urednica izdanja. U bogatoj diskografiji, jedan od najznačajnijih je album „Žegar Živi” (Cloudvalley, London, 2008).

Linkovi:

Wikipedia >> ǀ Facebook >> ǀ YouTube >>