Sastav Shira Utfila je 2000. godine osnovao Stefan Sablić – pevač, svirač uda i kanuna, aranžer, kompozitor, pozorišni reditelj i kantor. Stefanova brojna interesovanja, kao i usavršavanja u Srbiji i Izraelu, doprinela su i omogućila mu da temeljno i sistematično pristupi sefardskoj muzičkoj tradiciji, kao i opštem jevrejskom nasleđu i tradiciji drugih naroda koji su u minulim vekovima delili istorijske, geografske i kulturne predele Balkana, Mediterana i Bliskog istoka.

Svoju inspiraciju, bend crpi iz raznolikosti i bogatstva judeo-španske, osmansko-turske, arapske i balkanske muzičke tradicije, strastveno spajajući tradicionalnu muziku i predanost njenom očuvanju sa talentom za fuziju i improvizaciju.

Shira Utfila je dosad objavila 9 albuma – sedam sa narodnom i dva sa liturgijskom muzikom.

Nastupali su širom regiona, Evrope i svita uključujući nastupe u poznatim koncertnim dvoranama kao što su Koncertgebouw (Amsterdam), Bozar (Brisel), Bela Bartok (Budimpešta), zatim Balkan Trafik Festival (Brisel), Printemps Sefarade (Ženeva), Simha Festival (Vroclav)…

Shira Utfila je 2011. godine u Amsterdamu dobila prestižnu nagradu RASA za najbolju World Music grupu, a album „Biviendo en kantando“, objavljen za holandsku kuću „Music&Words“, uvršten je u izbor Top of the world CD izdanja prestižnog britanskog časopisa „Songlines“.

Uz Stefana, bend čine: Branislava Podrumac (vokal), Aleksandar Jovanović Šljuka (klavir), Filip Krumes (violina), Sinan Aćifović (klarinet), Srđan Đorđević (kontrabas) i Goran Milošević (perkusije).

Linkovi:

Sajt >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ Spotify >> ǀ YouTube >>