Nikada ne stavljati sebe ispred muzike! – kaže Saša Mirković (1980), violista, osnivač i umetnički rukovodilac ansambla Metamorphosis i redovni profesor FILUM-a u Kragujevcu.

Miljenik kritičara, „najbolji srpski violista neumornog izvođačkog elana”, Saša Mirković je aktivan kao solista, kamerni i orkestarski muzičar, pedagog i organizator muzičkog života. Na resitalima i koncertima izvodi raznovrsne programe neobičnih naziva („Pačvork“, „Nach Bach +1“, „Sun Moon Stars“, „Endless poetry“, itd.), od baroka do savremene muzike srpskih i svetskih autora, a neguje i granične žanrove koji kombinuju klasične idiome sa etno, džez i pop izrazom, audio i video tehnologijom. Od svog instrumenta je uspeo da stvori „sugestivan emocionalni aparat naglašene retoričke funkcije.”

Muzičko obrazovanje započeo je u Školi za muzičke talente u Ćupriji, a nastavio na osnovnim i magistarskim studijama FMU u Beogradu. Usavršavao se na brojnim radionicama, sarađivao sa renomiranim umetnicima i sastavima.

Kao solista je svirao sa Simfonijskim orkestrom RTS, Beogradskom filharmonijom, BKO Ljubica Marić, „No Borders Orchestra“ i mnogim drugim domaćim i inostranim orkestrima. Nastupao je na svim najznačajnijim festivalima umetničke muzike u Srbiji, te u prestižnim dvoranama i festivalima Evrope, SAD, Kanade, Australije, Novog Zelanda itd. Premijerno je izveo preko 90 solističkih, kamernih i koncertantnih dela za violu, a među brojnim kompozitorima koji su mu posvetili dela su i A. Vrebalov, Z. Erić, I. Stefanović, A. Sedlar, P. Mahajdi i A. Išmuratov. Ostvario je i značajan broj trajnih snimaka za nacionalne i međunarodne radijske i televizijske kuće.

Dobitnik je nagrade revije „Muzika klasika“ za muškog izvođača 2016. godine i nagrade „Aleksandar Pavlović“ UKS, za izvođenje, prezentovanje i promociju srpske muzike (2017).

Nada se da u plamu muzike neće pregoreti.

Linkovi:

Sajt >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >>