Ženski a cappela trio Rodjenice izvodi pesme ruralnih krajeva sa prostora bivše Jugoslavije. Za naziv sastava, osnovanog 2009. godine, iskorišćen je termin iz slovenske mitologije i odnosi se na natprirodna bića (uvek ih je tri) koja određuju sudbinu novorođenčeta.

Rodjenice su do sada objavile tri albuma i jedan EP: „from the past“ (2018), „#svadbenice“ (2019), „Male Voices“ (2020) i „Rawdjenice“ (2021).

Za razliku od prvog albuma gde odabir pesama nije tematski zaokružen, drugi album #svadbenice obuhvata svadbene pesme različitih krajeva Balkana, dok EP „Male voices“ donosi repertoar tzv. muških pesama. Dekonstruišući norme tradicionalne kulture, ovim albumom se Rodjenice poigravaju sa uspostavljenim rodnim ulogama.

Produkcijski drugačiji, najnoviji album „Rawdjenice“ sadrži numere koje nisu snimljene u studijskim uslovima, niti dodatno obrađene, već predstavljaju „sirov zvuk u kontrolisanim uslovima“ u kom su prisutni svi okružujući šumovi.

Budući da su više od decenije prisutne na world music sceni Srbije i regiona, ostvarile su saradnje sa različitim umetnicima i sastavima: Argo i Babra iz Mađarske, Belo Platno i Serboplov iz Srbije, kao i Lăutarii din Chișinău iz Rumunije. Takođe, održale su brojne samostalne koncerte i nastupe na festivalima: ArtWife (Slovačka), Budapest Ritmo (Mađarska), Ring Ring i Todo Mundo (Beograd), Ethno.com (Pančevo), Pocket Globe i Kaleidoskop Kulture (Novi Sad), Kanjiža jazz festival (Kanjiža)…

Tradicionalno, kulturno i sirovo su tri epiteta kojima bi se mogala opisati njihova stvaralačka poetika.

Članice trija su: Mirjana Raić Tepić, Katarina Petrić i Katarina Nikolić.

Linkovi:

Website >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ YouTube >> ǀ Bandcamp >>