Malomfesztivál (Vetrenjača festival) od 2014. godine održava se u Oromu na severu Vojvodine i važi za događaj koji briše sve granice, počev od međuljudskih, rušeći sve unutrašnje barijere, pa na kraju čini ništavnim i one fizičke – granice između država. Festival ujedno ukazuje na netaknute vrednosti, lepote Srbije/Vojvodine, prikazuje jedno stanje u kom je vreme pomalo stalo, mesto gde sporije otkucava sat, gde se, u beskrajnoj liniji horizonta spajaju nebo i zemlja, a gde ćemo se u jednoj tački sresti možda upravo ti i ja. Pored vetrenjače.

Organizatori, volonteri i svi posetioci festivala, a među njima i nekoliko stotina kampera koji borave na festivalskoj teritoriji više dana, iskreno se trude da festival bude sve „zeleniji“: upotreba jednokratne plastike je skoro u potpunosti iskorenjena, za pranje sudova se ne koriste hemikalije, a ceo festivalski ambijent je uređen od recikliranog, više puta upotrebljavanog materijala.

Muzika koju festival donosi je svakako savremena i dotiče se mnogih muzičkih žanrova: od alternativnog world music-a, preko tvrđeg gitarskog zvuka do nove elektronske muzike… Festival ima sve jači internacionalni program, a glavne zvezde 2022. godine su bili npr. BCUC, La Caravane Passe, Repetitor, Naked i Koi Koi, kao i čitav niz mađarskih sastava poput Bongora, Parno Graszt i dr.

Organizator festivala je Omladinsko i kulturno udruženje „Wemsical Serbia“, sa sedištem u Kanjiži.

Linkovi:

Website >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >>