Kezz (Tamara Ristić) jedna je od retkih umetnica iz Srbije, koja svoju muziku izvodi uživo, potpuno sama na sceni. Njen muzički izraz je slobodna forma koja se neprestano menja, od izvođačke postavke do samog zvuka, ali ono što ostaje isto je stalno traganje za osavremenjavanjem nasleđa.

Muzika koju stvara i izvodi je prepoznatljiva po jedinstvenom spoju savremenog, elektro-organskog zvuka i stilizovanog pevanja sa prizvukom izvornih balkanskih melodija, ali i po veoma emotivnoj interpretaciji i snažnoj energiji.

Autorsku muziku Kezz objavljuje od 2014. godine, a od 2018. je počela intenzivno da nastupa i kao DJ, stasavajući u klubovima 20/44 i Half u Beogradu. To iskustvo ju je povelo ka dubljem istraživanju sveta elektronske muzike i inspirisalo u kreiranju jedinstvenog live seta. Da se u tome pronašla, potvrdio je i premijerni prošlogodišnji nastup na čuvenoj Dance Areni EXIT festivala.

Muziku je počela da komponuje sa 13 godina, a 2014. godine je objavila prvi singl “Moma”, koji je iste godine ušao u izbor 3 najbolje kompozicije, na konkursu World Music Network iz Londona. Do sada je objavila 2 EP izdanja, 3 studijska albuma, i preko 20 singlova na kompilacijama i u saradnji sa drugim muzičarima.

Pored toga, Tamara komponuje muziku za radio, filmove, pozorište, izložbe i performanse. Muzika koju je komponovala za film “Vernae” autora Ethana Folka iz Sijetla, 2017. godine je osvojila nagradu za najbolju kompoziciju na Local Sightings Film Festivalu – Northwest Film Forum in Seattle.

Njeni sadašnji live nastupi pokreću i iznenađuju neočekivanim obrtima, poput pevanja tema iz Mokranjčeve II rukoveti koje se prožimaju sa elektronikom, ili emotivnog sviranja melodike preko dubokih talasajućih bas linija. Koristeći svoj glas stvara imaginarne prostore u kojima publiku podseća na ono što nisu ni znali da su zaboravili. Te vibracije je prenela i na svoj najnoviji album “Elektroizvorika” koji je u potpunosti posvećen izvornoj muzici Balkana.

Linkovi:

Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ YouTube >> ǀ Bandcamp >>