Grupa Kal („kal“ na romskom znači crn), sa Draganom Ristićem kao frontmenom, neguje romsku tradiciju, ali joj daje i autorski potpis kombinujući različite žanrove kao što su rok, pank, ska, sving, rep, šansona ili tango. Njihova muzika opisuje se kao urbani zvuk beogradskog predgrađa.

Osnovana 1996. godine grupa Kal je prvi album „Traditional Gypsy Music From Serbia“ objavila 2001. Nakon što su 2006. objavili (world music) album „Kal“ njihova muzika je opisivana kao gipsy ska, gipsy rockabily ili gipsy soul. Najbolja odrednica njihovog zvuka data je u medijima – rock’n’roma. Ova odrednica, koju su članovi grupe prihvatili, učinila ih je prepoznatljivim u svetskim razmerama. U tom maniru snimiće i albume „Radio Romanista“ (2009) i „Romologija“ (2013). U njihovim tekstovima, bilo da su ljubavni, šaljivi ili angažovani, ogleda se jedinstveni duh romskog naroda i borba koja ne prestaje.

Grupa Kal je nastupala na brojnim festivalima, kao što su Roskilde u Danskoj, Fusion Festival u Berlinu, Pepsi Sziget u Budimpešti, Exit u Novom Sadu i WOMEX u Španiji. Uz Dragana Ristića, gitaristu, pevača i autora pesama, članovi grupe su i Aleksandra Veljković (vokal), Dušan Gnjidić (bubnjevi), Marko Jevtović (bas), Milan Kostić (harmonika) i Milan Veljković (violina).

Linkovi:

Sajt >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ YouTube >>