Pijanistkinja i kompozitorka Julija Bal više od decenije prisutna je na svetskoj sceni kao solista, kamerni izvođač i klavirski pedagog.

Nakon osnovnih i magistarskih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu je stekla titulu doktora umetnosti, a tema istraživanja bile su klavirske transkripcije i parafraze italijanskog kompozitora Feruča Buzonija.

Pored izvođenja standardnog pijanističkog repertoara, Julija Bal se još tokom školovanja delom posvetila i radu na polju kompozicije i klavirskih transkripcija.

Njene višestruko nagrađivane klavirske transkripcije „12 Etida“ Eitora Vila-Lobosa izvođene su u celom svetu, a njihovo notno / audio / video izdanje pod nazivom „12 Guitar Etudes by Heitor Villa-Lobos Transcribed for Piano by Julija Bal“ arhivirano je u Muzeju Vila-Lobos u Rio De Žaneiru. Predsednik Brazila i ministarstvo spoljnih poslova Brazila su, tim povodom (2018), odlikovali Juliju prestižnim Ordenom Rio Branko“ (Ordem de Rio Branco) za doprinos od značaja za diplomatske odnose Brazila i afirmaciju brazilske muzike u svetu.

Nakon zapaženog nastupa u Karnegi Holu u Njujorku (2009), gde je izvela sopstvene klavirske transkripcije Šubertovih, Albenizovih i Vila-Lobosovih dela, njena pijanistička karijera kreće uzlaznom putanjom. Nastupala je u SAD, Japanu, Tajlandu, Vijetnamu, Indoneziji, Maleziji, Kambodži, Izraelu, Engleskoj, Italiji, Poljskoj, Grčkoj, Mađarskoj, Hrvatskoj, kao i u mnogim gradovima Srbije i regiona.

Kao kamerni muzičar, nastupala je sa raznim umetnicima i sastavima iz zemlje i inostranstva, a 2007. godine je sa pijanistkinjom Jelenom Bajić osnovala klavirski duo Jelena i Julija. Krug saradnika Julije Bal se svake godine širi, kao i broj napisanih transkripcija i originalnih kompozicija za različite sastave.

Linkovi:

Website >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ YouTube >> ǀ SoundCloud >>