Festival Jazziré je mali gradski kulturni događaj, koji ne povlađuje pomodarskim trendovima. On je specifičan muzički impuls grada Subotice i izraz permanentne borbe protiv konvencionalnog umetničkog izražavanja.

Eksperimentalna, avangardna i istraživačka muzika, sasvim sigurno i fri-džez, prelazi i fuzije ka drugim muzičkim pravcima, često vraćanje korenima i ritualnoj muzici, a možda ponajviše njegova organska povezanost sa tekovinama savremene evropske improvizovane muzike – pojmovi su koji se najčešće vezuju za ovaj specifičan festival.

Od njegovog osnivanja 2009. godine do danas, na festivalu su nastupili umetnici iz više zemalja, a svakako da stalno mesto u programu imaju i domaći umetnici, od kojih su neki već stvorili zavidne karijere: Silard Mezei sa različitim ansamblima, Jasna Jovićević sa mnogim svojim projektima, Fish in Oil, Boris Kovač, Eyot, Tijana Stanković i dr.

Među velikanima svetske scene koji su se upisali u festivalski roster su Mats Gustafson, Meri Halvorson, Akosh S, Grencsó collective, a u kooperaciji sa bivšim kanjiškim džez festivalom takođe i Peter Brecman, Franc Haucinger i dr. Umetnički rukovodilac festivala je Dejan Vujinović.

Link:

Facebook >>