Sastav Eyot, osnovan 2008. godine u Nišu, neguje eklektičan izraz, između roka i džeza, panka i ambijentalne muzike, impresionizma i romantizma, oslanjajući se i na tradicionalnu muziku Balkana i istočne Evrope. Ostvaruje pravu mešavinu starog i novog, Istoka i Zapada.

Objavili su do sada pet albuma: „Horizon“ (2010), „Drifters“ (2013), „Similarity“ (2014), „Innate“ (2017) i „557799“ (2020), kao i DVD „Koncert za prirodu“ (2019).

Veoma aktivan na domaćoj sceni, Eyot je održao koncerte na brojnim manifestacijama: Beogradski džez festival, Nišvil, Valjevski džez festival, Novosadski džez festival, „Jazziré“, Jazzibar, Jazztronic…

Nakon pobeda na takmičenjima kao što su Umbria Jazz Balkanic Windows (2009) i MIDEM off (2012), usledili su nastupi u tridesetak zemalja širom Evrope i Azije.

Muzika sastava Eyot je dobila sjajne recenzije širom sveta, u značajnim muzičkim časopisima i portalima, kao i emitovanja na radio stanicama: BBC, Radio France, NDR, WNYC itd. Ostvarili su i nastupe uživo na nacionalnim radio stanicama u Srbiji, Bugarskoj, Rumuniji i Švajcarskoj.

Najnoviji album „557799“ je u oktobru 2020. godine objavila jedna od vodećih nezavisnih izdavačkih kuća u Americi, Ropeadope, sa distribucijom širom sveta. Album je dobio sjajne kritike, našao se među top 10 najprodavanijih džez albuma na Bandcamp-u i na nekoliko zvaničnih Spotify lista.

Nacionalna platforma „Srbija stvara“ je uvrstila sastav Eyot na listu svojih Kreativnih ambasadora.

Članovi Eyot-a su: Dejan Ilijić (klavir), Miloš Vojvodić (bubnjevi), Marko Stojiljković (bas) i Slađan Milenović (gitara).

Linkovi:

Sajt >> ǀ Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ YouTube >>