Pijanistkinja Branka Parlić (1955) aktivno je posvećena izvođenju muzike francuskog kompozitora Erika Satija, kao i promociji muzičkih pravaca 20. i 21. veka – minimalizma i postminimalizma. Diplomirala je na Odseku za klavir na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, a potom se usavršavala na Letnjoj muzičkoj akademiji u Nici (Francuska).

Tokom svoje plodne pijanističke karijere, Branka Parlić je nastupala u Srbiji, regionu i širom Evrope. Učestvovala je i na brojnim muzičkim festivalima, među kojima se izdvajaju Muzički bijenale u Zagrebu, Budvanski letnji festival, Skopsko leto, Bitoljski festival, Aarhus Festival, Novosadske muzičke svečanosti, Ring Ring, Remusica, Gandusijana, Exit festival, Jazz in Church, BUNT, Motovunski Film Festival i Niške muzičke svečanosti.

Godine 2004. u Novom Sadu, premijerno je izvela kompozicije Filipa Glasa za klavir solo i time doprinela približavanju muzike renomiranog američkog kompozitora srpskoj publici. Snimak ovog, za srpsku muzičku scenu važnog koncerta objavljen je 2006. godine na CD-u „Metamorphosis” (B92). Kompozicija „Metamorphosis br.2”, sa istog koncerta, emitovana je na prestižnom britanskom TV kanalu Classic FM.

Prva ploča na tlu bivše Jugoslavije sa klavirskim kompozijama Erika Satija, „Initiés”, u izvođenju Branke Parlić, izašla je 1988. godine, u izdanju M produkcije Radio Novog Sada. Deset godina kasnije, CD „Initiés ’88 – Initiés ’99” objavljen je u izdanju novosadskog Radija 021. Spot HAOS britanskog vizuelnog umetnika Čarlsa Stjuarta, inspirisan kompozicijom „Gnossienne No.1”, emitovan je na britanskom TV kanalu C Music. Godine 2013, Branka Parlić je snimila LP pod nazivom „Satie & Beyond” u Leuvardenu (Holandija). Izdavač za Srbiju bio je Odličan hrčak iz Beograda. Dupli LP „Inities 2017”, snimljen u Švajcarskoj, objavile su izdavačka kuća Triston Master Recordings (Švajcarska) i Odličan hrčak (Srbija). Za ovaj vinil Branka Parlić je dobila srebrnu medalju Global Music Award.

Godine 2015, na koncertu „Self Portrait” (Ring Ring festival), sa pijanistkinjama Nadom Kolundžijom i Natašom Penezić premijerno je izvela svih 20 etida Filipa Glasa.

Muzika u izvođenju Branka Parlić često je korišćena u pozorišnim predstavama, filmovima video radovima i performansima.

Kao koncertna pijanistkinja, pedagog, predavač i umetnička direktorka koncertnog serijala „Nove uši za novu muziku” u Novom Sadu, posvećeno se bavi promovisanjem i afirmisanjem nove muzike.

Član je beogradskog Ansambla za drugu novu muziku od njegovog osnivanja 1977. godine.

Linkovi:

Sajt >> ǀ  Facebook >> ǀ Tidal >> ǀ Spotify >> ǀ Deezer >>