Ansambl za drugu novu muziku (ADNM) je multi-klavijaturni sastav, osnovan 1977. godine u Beogradu. Nastao je iz snažne potrebe tada mladih studenata kompozicije – Miloša Raičkovića, Miroslava Miše Savića, Milimira Draškovića, Miodraga Lazarova Pashua i Vladimira Tošića, za pisanjem i izvođenjem (druge) nove muzike.

ADNM od svog prvog koncerta privlači pažnju publike kao kolektiv muzičara posvećenih novom talasu umetničke muzike – minimalizmu i postminimalizmu.

Nakon svog prvog koncerta, održanog 7. decembra 1977. godine u beogradskom SKC-u, ansambl je nastupao u skoro svim prestižnim koncertnim dvoranama Srbije. Među najvažnijim se izdvajaju koncerti u Kolarčevoj zadužbini, Muzeju savremene umetnosti, Narodnom muzeju, Novosadskoj sinagogi, kao i nastupi na festivalima BITEF u Beogradu, te NIMUS u Nišu.

ADNM je do sada takođe učestvovao na festivalima širom Evrope: Muzički bijenale u Zagrebu, Muzička tribina u Opatiji, Leto u Izoli, festivali u Gracu, Esenu, Frankfurtu, Trstu, Budimpešti… Svoje umeće predstavili su i publici jednog od najznačajnijih festivala za minimalističku muziku u Evropi: Međunarodni festival minimalističke muzike u Kaselu (Nemačka).

Nakon višegodišnje pauze, ADNM je jubilarnim koncertom, održanim 2017. godine u SKC-u, obeležio četrdesetogodišnjicu postojanja, ali i najavio novu, uzbudljivu fazu rada sastava. 

Od 2018. godine, ansambl pasionirano promoviše savremenu muziku širom Srbije i privlači pažnju evropskih kompozitora, te postojeći repertoar, pretežno sastavljen od dela domaćih kompozitora, proširuje delima evropskih minimalista. 

Longplej izdanje sa kompozicijama Roberta Morana i Milimira Draškovića, snimljeno 1981. godine, i danas se smatra kultnim audio zapisom ADNM-a. Godine 2021. ansambl objavljuje CD „ABC za ADNM“ sa delima srpskih minimalista, podržan od strane SOKOJ-a, u izdanju POP Depresije iz Beograda. Album dobija nagradu časopisa Muzika klasika za „Najbolji album godine“ (2022).

U pripremi je novi CD „Ovo nije Op. 1“na kome su zastupljeni domaći i evropski kompozitori.

Veliki broj beogradskih muzičara je prošao kroz ADNM. Današnja postava spaja neke od prvih članova sa novim generacijama muzičara. Ansambl čine sledeći pijanisti, kompozitori i predavači: Nada Kolundžija, Branka Parlić, Miroslav Miša Savić, Dragoljub Ilić Ilke, Lidija Stanković, Nataša Penezić, Milena Petrović i Andrej Negić.

Linkovi:

Sajt >> ǀ  Facebook >> ǀ Instagram >> ǀ Bandcamp >> ǀ Spotify >> ǀ Deezer >>