Dvadeset sedmi Ring Ring, međunarodni festival nove muzike, biće održan u Beogradu, u Jevrejskom kulturnom centru „Oneg Šabat” i Studiju 6 Radio Beograda, od 17. do 21. maja 2023. godine.

Festival „Ring Ring” nastavlja putem kojim se kreće od 1996. godine, predstavljajući prostor i vreme za savremenu, drugačiju i nekonvencionalnu muziku. Pred kraj svoje treće decenije života, kao i rada na obogaćivanju kulturnog života Srbije retkim sadržajima, dvadeset sedmi Ring Ring donosi puno novih, svežih ideja i aktuelnosti iz sveta.

Program će obuhvatiti devet koncerata domaćih i stranih muzičara, te različitih saradnji i projekata. Nastupiće umetnici iz Nemačke, Japana, Danske, Slovenije, SAD, Irana, Hrvatske, Švedske, Argentine, Holandije, Austrije, Srbije i Francuske, a među njima neki od veterana evropske i svetske scene improvizovane, eksperimentalne, fri-džez i avangardne akustične, elektronske i akustično-elektronske muzike, poput Otoma Jošihidea, Tomasa Lena ili Franca Haucingera, koji su i sami već nastupali na festivalu „Ring Ring” u okviru drugih sastava i projekata.

Festival će ugostiti i izvrsne muzičare mlađe generacije, koji tek razvijaju svoju karijeru ili se, pak, pojavljuju u nekim potpuno novim projektima. U ovakve sastave sa mahom mlađim umetnicima (neki i ispod 30 godina starosti) spadaju: TiTiTi, /kry, IRK Performing Reflection, te Jesper Nordberg Trio koji će na dan početka 27. „Ring Ring”-a objaviti svoj debi-album „TRIO”.

Koncert mladog hrvatskg umetnika Ivara Robana Križića i njegovog sastava IRK Performing Reflection ostvaruje se kroz projekat EFFEA, još jedan evropski projekat u koji je Udruženje „Ring Ring” uključeno.

Mladim generacijama pripada i Kris Piciokos, koga ćemo slušati u duu sa tri decenije starijim Otomom.

Osim što svojoj publici omogućava da uživo sluša predstavnike savremene muzike iz raznih krajeva sveta, „Ring Ring” uvek daje lep prostor i domaćim izvođačima. Ovoga puta, slušaćemo sastav Muzika iz unutrašnjosti, koji je u poslednje dve godine brusio umetnički izraz redovnim nastupima u poznatom beogradskom klubu „Ciglana”. Takođe, po četvrti put na festivalu slušaćemo srpsku pijanistkinju Marinu Džukljev, sve priznatije ime na međunarodnoj sceni, sada u uzbudljivoj saradnji sa slovenačkim triom TiTiTi.

Saradnje su upravo jedna od karakteristika festivala „Ring Ring”, kako one ad hoc, tako i neke sasvim sveže, ali i one dugotrajne, kakvu ćemo slušati 20. maja na koncertu Tomasa Lena i Markusa Šmiklera, analogno-digitalnog elektronskog dua koji je aktivan od prvog susreta, 1998. godine, pri čemu obojica umetnika neguju i svoje brojne druge, zasebne projekte.

Možda najintrigantija saradnja koja će obeležiti ovogodišnji program predstavlja spoj eksperimentalnog rok benda PoiL i umetnice Đunko Ueda, čuvene interpretatorke japanske srednjovekovne epike uz instrument satsuma biva, te budističke vokalne tradicije šomjo. Francusko-japanski projekat PoiL Ueda iznedrio je početkom marta istoimeni album, niže koncerte širom sveta i privlači sve veću pažnju publike, medija i organizatora festivala.

Cena ulaznice za pojedinačno veče (od 18. do 21. maja) iznosi 800 dinara. Cena festivalskog kompleta je 2.800 dinara. Ulaz na prvo veče (17. maj) je slobodan i podrazumevao je prijavljivanje unapred radi stavljanja na spisak. S obzirom na činjenicu da je kapacitet Studija 6 ograničen, a da se veliki broj zainteresovanih ljudi već registrovao, organizator informiše publiku da više ne može da prihvata prijave, osim u slučaju onih koji su kupili komplet karata.

Ulaznice je moguće kupiti putem sajta Tickets.rs kao i putem mejla ringringfestival@gmail.com.

Festival organizuju Udruženje „Ring Ring” i Muzički informativni centar Srbije, a podršku pružaju: Grad Beograd, EFFEA/Evropska unija, Gete institut, Austrijski kulturni forum, Zavod Sploh, Jevrejski kulturni centar „Oneg Šabat” i RTS/Radio Beograd 3.

Linkovi:

Ring Ring 2023 na sajtu Ring Ring >> ǀ Facebook Događaj >>