Četrnaesti Internacionalni festival vlaške muzike „Gergina“ biće održan u Negotinu, u Domu kulture „Stevan Mokranjac”, 17. i 18. aprila 2023. godine.

Tradicionalno, festival Gergina vezan je za drugi i treći dan Uskrsa. Ova ugledna manifestacija posvećene muzičkom i kulturnom nasleđu Vlaha prvi put je održana 2009. godine. Organizator festivala je istoimeno udruženje koje ima svoje razgranate aktivnosti: festival, etno grupa, izdavaštvo…

Festivalu prethode „Dani Gergine“, koji traju od 10. do 14. aprila 2023. To je svojevrsna uvodna manifestacija, koja nedelju dana pre festivala nudi prigodan program u vidu izložbi i promocija ekih novih izdanja.

Pored dve muzičke večeri (obe počinju u 19 časova), kao glavnih događaja, festival Gergina će obuhvatiti i promociju audio-izdanja „Đe duor“ (Gergina Records) sa izvornim pesmama u izvođenju Danijele Pražić. Promocija je zakazana za 18. april, sa početkom u 18 sati.

Prvo veče je takmičarskog karaktera i namanjeno je mladim interpretatorima. Takmičari se nadmeću za prestižna priznanja u kategorijama Najbolji vokalni solista i Najbolji instrumentalista, a tu su i Specijalna nagrada Božidar Janucić, kao i Specijalna nagrada festivala koja se dodeljuje stranom izvođaču za negovanje vlaške muzike. Ove godine takmičiće se ukupno 18 mladih izvođača, koje će pratiti Orkestar Bobana Pecića. Tokom večeri će revijalno da nastupi KUD „Graničar“ iz Halova.

Takmičare će i ove godine ocenjivati žiri u sledećem satavu: dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog i kompozitor), Marija Vitas (etnomuzikolog, urednica časopisa Etnoumlje) i Maja Stojanović (profesor u SMŠ „Stevan Mokranjac” u Negotinu).

Drugo festivalsko veče je revijalno. Okupiće veliki broj istaknutih vokalnih i instrumentalnih interpretatora vlaške muzike, koji će nastupiti u pratnji Orkestra Slobodana Pecića, a očekuje se i nastup KUD „Štule“ Voluja.

Umetnički direktor festivala je Nenad Kamidžorac, dok je direktor ovogodišnjeg izdanja festivala Dragiša Golubović.

Linkovi:

Sajt Udruženja Gergina >> ǀ Udruženje Gergina Facebook >>