„Drugovanje“ je četvrti album grupe Iskon, objavljen u izdanju „Multimedia Music“, 20. septembra 2022. godine.

Sadrži devet pesama, jednu instrumentalnu numeru, kao i jedan govorni segment: „Bolna ljuba, bolna leži“, „Adana oro“, „Tamburalo momče u tamburu“, „Bilbil pile ne poj rano“, “Marijo ćero“, „Adjon Isten, rózsám“, „Ne si go prodavaj Koljo čiflikot“, „Sitna lisa“, „Marijo, bela kumrijo“, „Gusta mi magla padnala“, „Ptice“.

Na svakoj numeri se pojavljuje neki gostujući umetnik, ni to ne samo iz Srbije, već i iz Meksika, Italije, Francuske i Mađarske.

Više od dve decenije Iskon neguje tradicionalnu balkansku muziku. Grupa je do sada nastupala u Turskoj, Francuskoj, Rusiji, Mađarskoj, Švicarskoj, Grčkoj, Sloveniji, BiH.

Kao osobi kojoj je Iskon ostao u sećanju kao svojevrsni standard srpske tradicionalne muzike, još iz vremena kada su koncertno gostovali u Rusiji, lepo mi je bilo da čujem ovaj novi album i zaključim da muzičari nisu odustali od akustičnog zvuka, niti su krenuli „da se traže“, kako to obično biva sa muzičarima koji godinama rade zajedno.

Da, slušala sam ih poslednji put uživo pre desetak godina… Vidi se da su glasovi pevača u međuvremenu „sazreli“. Uživala sam i u otkrivanju kompozicije sa muškim dvoglasom koji zvuči čak vrlo moderno. Pesme poput „Bilbil pile ne poj rano“ i „Ne si go prodavaj Koljo čiflikot“ izdvojila bih kao meni najdraže.

Bend već radi na diskografiji kako bi budućim generacijama ostavio vlastiti pogled na glazbenu baštinu naroda koji žive na Balkanu.

Darjana Antipova

Linkovi:

Spotify >> ǀ YouTube Music >> ǀ Iskon Intervju >> ǀ Iskon Facebook >> ǀ Iskon Instagram >>