Pesma izvika u lepoti ženskih glasova (MICS/WMAS, 2021) je album i servisni vodič u izdanju Muzičkog informativnog centra Srbije i World Music asocijacije Srbije.

Album pod nazivom Pesma izvika u lepoti ženskih glasova nam odaje pravi utisak nekadašnjeg življenja na selu i ponašanja tadašnjih momaka i devojaka. Donosi interesantan spoj pesama izvika i razgovora kazivača o nastajanju i postojanju starinskog načina pevanja zapadne Srbije. U datom trenutku zabeležen razgovor slušaocu pruža poseban osećaj prisutnosti tokom izvođenja pesama i, samim tim, olakšava razumevanje tematike.

U 35 numera je predstavljeno 26 pesama izvika i 9 razgovora o starinskim pesmama zapadne Srbije. Izabrane pesme izvika izvode različiti ženski i mešoviti dueti kroz interpretaciju sledećih pevača: Draga Milićević, Dragica Žunić, Malina Stanojević, Milojka Gojgić, Rada Jovanović, Tomka Paunović, Dragan Rosić, Miroljub Raketić, Radenko Gordić, Slavenko Karadžić i Sreto Nijemčević.

Vratite se pedesetak godina unazad, zamislite sebe u narodnoj nošnji, na nekom saboru ili, pak, prelu, gde se uče pevanje i ručni radovi… Slušajte pesme sa albuma Pesma izvika u lepoti ženskih glasova i steći ćete pravi utisak o arhaičnosti i autentičnosti srpskog naroda. Velika je sreća što aktere prošlih vremena imamo još uvek „oko nas” i što su uvek spremni da nam dočaraju period kada su i oni, kao deca, učili pesme izvika – bez notnih zapisa, CD plejera i kasnijih tehnoloških inovacija. Imaćete utisak da je vreme stalo.

Vodič sadrži i obilje servisnih informacija o world music i roots sceni u Srbiji – muzičarima, festivalima, diskografima i dr.

Urednica izdanja je Marija Vitas, a producent Oliver Đorđević.