Veljko Nenadić, mladi srpski kompozitor, pijanista i orguljaš iz Smedereva, dobitnik je preko 40 inostranih i domaćih priznanja. Nedavno je ostvario tri ogromna uspeha na svetskim takmičenjima kompozitora.

U Budimpešti, 26. novembra, Veljko je osvojio prvo mesto na jednom od najznačajnijih takmičenja kompozitora u svetu „Bartok World Competition”. Na anonimnom konkursu pristiglo je 98 kompozicija za violinu i klavir iz 31 zemlje sveta. Tri najbolje kompozicije izvedene su na gala koncertu, a među njima i Veljkova pobednička kompozicija „Two Movements – Impromptu and Perpetuum mobile for Violin and Piano”, koju su izveli istaknuti mađarski umetnici Barnabás Kelemen (violina) i József Balog (klavir). Izvođači i Veljko, doživeli su prave ovacije mađarske publike nakon odsvirane pobedničke kompozicije. Presednik žirija bio je John Corigliano, dobitnik Oskara i pet Gremi nagrada, a jedan od članova žirija bila je i Južnokorejka Unsuk Chin, koja spada u najcenjenije kompozitore savremene klasične muzike.

Pored trofeja i novčane nagrade, kompozitoru je uručena specijalna nagrada izdavačke kuće „Editio Musica” iz Budimpešte, koja će objaviti partituru pobedničke kompozicije, a naredne godine, Veljkova kompozicija će biti obavezno delo na Bartokovom takmičenju za violinu.

Neposredno pre ovog uspeha, Veljku je stigla nagrada iz Torina, Italije, gde je za kompozicije „Mezijiski Hramovi” i „Strip”, na devetom po redu takmičenju kompozitora „Lugi Nono” u organizaciji „Amici per la musica”, osvojio prvo mesto u izuzetnoj konkurenciji od 100 kompozitora iz 28 zemalja sveta. Tročlani međunarodni žiri renomiranih kompozitora ocenili su muziku Veljka Nenadića „impresivnom efektnom, posebnom i energičnom”, a da kompozitor „ima sjajan osećaj za tok, dramaturgiju i sposobnost da na jedinstven način sintetizuje različite muzičke prakse, a da su dva poslata dela puna mašte i zadivljujuće nepredvidljivosti”.

Pored novčane nagrade, Veljko će komponovati kompoziciju za duo koje čine istaknute japanske umetnice Momoko Konishi i Nanami Okuda. Kompozicija će se izvesti sledeće godine u Torinu, a Veljko je pozvan da prisustvuje izvođenju svog dela.

Takođe, nagrada za Veljka je stigla i iz Astane, prestionice Kazahstana, gde je na takmičenju kompozitora „New Music Generation 2022”, u organizaciji nacionalnog univerziteta umetnosti, pobedio u kategoriji horskih kompozicija(do 27 godina) sa svojim delom „Tri haiku” na stihove japanskog haiku pesnika Macua Baša. Takmičenje je bilo izuzetno masovno, u više kategorija, sa preko 300 kompozicija iz celog sveta.

Veljko Nenadić je jedan od najnagrađivanijih i najizvođenijih srpskih kompozitora mlađe generacije. Muzika koju je komponovao se izvodila u Americi, Rusiji, Austriji, Sloveniji, Italiji, Belgiji, Španiji, Finskoj, Češkoj, Holandiji, Mađarskoj, Alžiru…