Ima li za premijerno predstavljanje Muzičkog informativnog centra Srbije (MICS) boljeg mesta od WOMEX-a (The World Music Expo)? Upravo to se dogodilo u živopisnom Lisabonuod 19. do 23. oktobra. Zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, naša država je osmi put imala štand, u divnom okruženju, kraj štandova Slovenije, Bugarske, Česke, Poljske, Mađarske, projekta „MOST – The Bridge For Balkan Music“ (jedan od pertnera je i naš EXIT festival)…

Nosilac specifičnog projekta predstavljanja Srbije na WOMEX-u je World Music asocijacija Srbije, ali s obzirom na to da je asocijacija MICS od nedavno „pod njenim krovom“, inostranoj kulturnoj javnosti je plasirana upravo i priča o MICS-u.

Interesovanje posetilaca našeg štanda za aktivnosti MICS-a je bilo značajno. Uvek raspoložena za komunikaciju, Marija Vitas je ponajviše doprinela da se svi interesenti, ne samo iz Evrope, upoznaju sa planovima da MICS postane vodeći informativni vodič za izvornu, world, jazz, klasičnu i novu muziku iz Srbije, sa pokrenutim Internet portalom i mogućnostima umrežavanja sa srodnim organizacijama.

Oliver Đorđević je predstavio specijalan projekat MICS-a pod nazivom „Živa baština“ koji okuplja četiri barda naše tradicionalne muzike. Takođe, razgovarao je sa Primožem Kristanom, generalnim sekretarom Slovenačkog glasbenoinformacijskog centra (SIGIC), o ideji zajedničkog muzičkog projekta početkom naredne godine koji bi okupio i druge evropske partnere.

Bojan Đorđević je, takođe, svoje brojne prijatelje i saradnike iz Evrope (producente, promotere),  upoznao sa perspektivama MICS-a i otvorenošću za saradnjom.

Ističemo da je štand Srbije bio mesto okupljanja brojnih predstavnika muzičkog sektora iz regiona i tom prilikom razmenjena su iskustva, ideje i planovi. Zaključak je sledeći: potencijal scene je veći i treba ga iskoristiti, umrežavanje je neophodno za bolju vidljivost i zajednički projekti su odlično rešenje za razvoj i jačanje sektora.

Tim Srbije na ovogodišnjem WOMEX-u prezadovoljan je ostvarenim kontaktima i perspektivama za Muzički informativni centar Srbije (MICS).

Link:

Više o WOMEX-u >>