Promocija albuma „Od zlata jabuka: Svirala u muzičkoj tradiciji Srbije“, u izdanju Radio Beograda 2 i PGP RTS, održaće se u subotu 26. novembra od 18 časova u Etnografskom muzeju u Beogradu (Studentski trg 13).

Urednički tim sa ponosom predstavlja nadarene čuvare tradicionalne svirke, istovremeno dobitnike specijalnog priznanja za izvorno sviranje, koje nosi naziv po radio emisiji Od zlata jabuka: Dalibor Todorović, Stefan Radovanović, Dušan Antić, Veljko Petronijević i Miljan Tokovića. Nagrada, koju tradicionalno dodeljuje Radio Beograd 2 na Saboru frulaša Srbije „Oj Moravo“ u Prislonici, uključuje i snimanje trajnih snimaka sa svirkom nagrađenih umetnika, za Zvučni arhiv Radio Beograda.

Naše tradicionalno muzičko nasleđe, ono koje je u svom najčistijem obliku, ima naročito mesto u emisiji Od zlata jabuka. Osim čuvanja i negovanja muzičke prakse, dužnost i obaveza urednika i voditelja emisije je takođe i afirmacija mladih narodnih umetnika, što upravo ovo CD izdanje potvrđuje.

Audio izdanje sadrži tradicionalne melodije iz Raške (Dalibor Todorović i Veljko Petronijević), Pirota (Dušan Antić), Crnorečja (Stefan Radovanović) i Jablanice (Miljan Toković). Sve numere su odsvirane solo, bez orkestarske pratnje, uz poštovanje stilskih karakteristika kraja iz kojih svirači dolaze. Album jeste poduhvat od velikog značaja za očuvanje i negovanje tradicionalne svirke Srbije i svirale kao narodnog instrumenta.

Ovaj projekat je presek petogodišnjeg rada urednica i producentkinja Dragane Marinković i Svetlane Azanjac.

Na promociji albuma govoriće: prof. dr Dimitrije Golemović (etnomuzikolog), Vladimir Graić (direktor PGP RTS) i Radoman Kanjevac (glavni i odgovorni urednik Radio Beograda 2). Program će takođe obuhvatiti nastupe gorepomenute petorice nagrađenih muzičara.

Ulaz na događaj je slobodan.

Linkovi:

Album na YouTube Music >> ǀ Radio emisija Od zlata jabuka >> ǀ  Sabor frulaša Srbije „Oj, Moravo“ u Prislonici >>