Tela kao udaraljke

Ana Vrbaški i Marko Dinjaški, životni su i umetnički partneri. Kao Alice in WonderBand, za uglednog nemačkog izdavača „CPL-Music“ objavili su album „RikaTaka“ (4. novembra 2022), koji ima podnaslov „New Balkan Rhythm“.

Reč „ritam“ je važna u muzičkom mikrokosmosu dua, jer se Ana i Marko bave „telom kao instrumentom“, „telesnom muzikom“, po čemu su jedinstveni u Srbiji i regiji. Njihove perkusije su njihova tela, a vizuelno, nastupi Alice in WonderBand-a sadrže i elemente plesa i teatra.

Uz ritam, preovlađujući element je glas, pevanje, dok su različiti instrumenti i zvuci koji se čuju na albumu, u drugom planu. Ističući glas i ritam, Ana i Marko nas efektnim aranžmanima i izvođenjem vraćaju u davnu prošlost, kada su to bila osnovna sredstva za izražavanje muzikom. Iznenađujuće, takav svedeniji zvučni izraz stvara i efekat pomerenog, drugačijeg, avangardnog, čak i savremenog.

Reč Balkan“ iz podnaslova omeđuje geografiju repertoara – obrađene su narodne pesme iz Makedonije, Bugarske, Srbije, Rumunije, Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, uz po jednu romsku i mađarsku pesmu. Tu je i „Ruse kose“, na srpskom, turskom i grčkom jeziku, kao najočigledniji dokaz o povezanosti naroda Balkana.

Zajedništvo umesto večitih sukoba, te ljubav, kao tema pesama, moguće su i poruke Alice in WonderBand-a sa albuma „RikaTaka“, jednog neobičnog i drugačijeg world music albuma sa ovih prostora.

Nikola Glavinić

Link:

Bandcamp >>