Nagrada je istaknutoj hrvatskoj umetnici, interpretatorki tradicionalne pesme i kantautorki svečano uručena na world music festivalu „Todo Mundo” u Beogradu, 23. septembra. Tom prilikom, Dunja Knebl je održala koncert u duu sa Rokom Margetom.

Dunja Knebl je jedinstvena ličnost na hrvatskoj world music sceni, ali i na širem prostoru. Vrsna je vokalna interpretatorka narodnih pesama iz Hrvatske, sa Balkana i iz udaljenijih krajeva planete, uvek sa prepoznatljivim i neponovljivim stilom izvođenja. Voli da traga za starim tekstovima i notnim zapisima i da vraća u život zaboravljene bisere ljudskog duha. To čini na svoj, lični način, prevazilazeći pojam pevačice i prerastajući u svojevrsnog autora. Narodna pesma postaje, tako, njena pesma, a Dunja se ispostavlja kao živopisni, maštoviti pripovedač i minstrel 21. veka.

Do sada je snimila 21 album. Uglavnom su u pitanju solo-projekti, ali je tri izvanredna audio-izdanja objavila sa sastavom Kololira, kao i dva hvaljena albuma u duu sa Rokom Margetom – „Svilarica svilu prede” (2019) i „Songbook Songs” (2021).

Glavni smisao nagrade, ustanovljene 2013. godine, jeste podsticanje, razvijanje i popularizacija poližanra world music, odnosno rada umetnika koji uzorno stvaraju nadahnuti tradicionalnom muzikom. Takođe, ideja je da se kroz nagradu neguje sećanje na profesora, kompozitora i kontrabasistu Vojina Mališu Draškocija (Beograd, 1945 – 2000).

Pored umetnika koji žive i rade u Srbiji (Filip Krumes, Vasil Hadžimanov, Vladimir Nikić, Veljko Nikolić – Papa Nik), nagrada „Mališa Draškoci” je do sada otišla u ruke i muzičarima rodom iz Srbije, ali koji žive u inostranstvu (Nenad Vasilić, Đorđe Stijepović, Jelena Popržan), kao i umetnicima iz okruženja (Vlatko Stefanovski i Dorian Jovanović). Laureatima se sada pridružuje Dunja Knebl (Zagreb, 1946).

Nagradu dodeljuju „World Music asocijacija Srbije” i „Muzički informativni centar Srbije”.